Андон Јованоски: Ќе гласам “за“, за да ми се врати ќерката во Македонија

Андон Јованоски-Ашата, актер во прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“: „Ќе гласам ‘за’ на референдумот, затоа што мојата ќерка замина надвор од државата. Кога ќе влеземе...

Џинот од Небрегово е основоположникот, а со НАТО и ЕУ, македонскиот јазик ќе биде...

Блаже Конески, основоположникот на современиот македонски литературен јазик, граматика и правопис е наддржавен авторитет, чии што дела се наоѓаат во најголемите библиотеки во светот....

Прилепските џудисти од „Сеишин“ слават два јубилеа

В недела во спортската сала од ОУ „Добре Јованоски“ во Прилеп, со почеток во 10:00 часот, ќе се одржи 10 по ред, традиционален меѓународен натпревар...

ЈКП „Пазари“ е финансиски стабилизирано, следуваат инвестиции за модернизирање на градскиот пазар

На денешниот отчет за работата на градоначалникот на Општина Прилеп и директорите на четирите јавни претпријатија, директорот на ЈКП „Пазари“, Кристијан Илиески рече дека при доаѓањето...

Инфо ден за „Еразмус +“ програмата во Прилеп

Девет милиони евра е буџетот на Националната агенција за европски образовни програми преку програмата „Еразмус+“, за унапредување на наставниот кадар и учениците преку индивидуална мобилност. Овие средства...

Хуманитарна акција во Прилеп „Подај рака-биди човек“

Во духот на чествувањето на патронот на Прилеп, свети Никола, а во рамките на активностите, годинава со логистичка поддршка на Општина Прилеп планирано е...

Општина Прилеп ве поканува на новогодишна забава во центарот на градот

Со перформанс посветен на дечињата со ликот на имагинарниот волшебник од Лапонија – Дедо Мраз и бројни ликови од детските претстави на плоштадот „Методија Андонов Ченто“...

„Еурокомпозит“ деновиве ќе обезбеди пари за плата и рата за отпремнина

Со првиот прилив на пари на сметката од „Еурокомпозит“, прилепската фабрика за наменско производство за потребите на одбраната и безбедноста на државата, ќе биде...

Одбележана 64 годишнината од постоењето на ООУ „Страшо Пинџур“ од с.Мало Коњари

По повод 64 години од постоењето на образовната институција и 104 години од раѓањето на народниот херој Страшо Пинџур, чие име училиштето од с.Мало...

Ученици и наставници од Романија, Турција, Италија и Португалија ја посетија Општина Прилеп

ОУ “Гоце Делчев“ кое е домаќин на ученици и наставници на партнер училиштата од Романија, Турција, Италија и Португалија преку проектот “Социјална инклузија на обесправени ученици“,...