Одбележана 100-годишнината од убиството на Ѓорче Петров

Денеска се навршуваат 100 години од убиството на револуционерот Ѓорче Петров.

По тој повод, делегација на локалната самоуправа на општина Прилеп, предводена од градоначалникот Илија Јованоски, како и претставници на општинскиот Совет и СОУ „Ѓорче Петров“, положија цвеќе пред споменикот на Ѓорче во центарот на градот и пред спомен-плочата на неговата родна куќа во населбата Варош.

Ѓорче Петров е роден на 2 април 1865 година во Варош, а на денешен ден пред точно 100 години, бил убиен во Софија, Бугарија.