Владата за реколтата од 2017г. ќе исплаќа зголемени субвенции за тутунарите

Субвенциите за тутунопроизводство ќе бидат значително зголемени со исплата на ланската реколта (2017г). Како што соопшти министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски Владата воведува субвенционирање во три нивоа.

„Конкретно, за секој килограм откупен во прва класа, на тутунарите ќе им бидат исплатени по 80 денари за килограм,што е прво ниво. За втора класа ќе се исплаќаат по 70 денари што е второ ниво и трето ниво што изнесува 60 денари и важи за трета и четврта класа, како и за дополнителните класи“; најави министерот Николовски.

Досега на територијата на целата држава се откупени 23.500 тони тутун од ланската реколта, по просечна цена од 217.5 денари по килограм. Оваа е досега највисока просечна цена што е постигната во откупните кампањи на тутунот.

Според тоа на тутунарите ќе им бидат исплатени над 80 милиони евра, а за субвенции плус уште 28 милиони евра. Во Македонија од тутунопроизводство живеат и семејниот буџет го заокружуваат околу 23.000 домаќинства.

Владината одлука за субвенционирање на тутунопроизводство во три нивоа е изборно ветување, кое што годинава добива и практична реализација. Новата Влада ги остварува ветувањата кон тутунопроизводителите.