Одбележана 149 годишнината од раѓањето на великанот Гоце Делчев

Одбележувајќи 149 години од раѓањето на големиот македонски револуционер Гоце Делчев, делагација од Општина Прилеп предводена од градоначалникот Илија Јованоски, денеска се поклони и положи свежо цвеќе пред бистата во училиштето од градот, кое го носи името на великанот.
Должна почит кон ликот и делото на Делчев, оддадоа и делегации од општинскиот Совет и политички партии од општината, како и претставници на ООУ „Гоце Делчев“.
Најпознатиот македонски револуционер, деецот на Македонската револуционерна организација, Гоце Делчев, целиот свој живот го посветил на борбата за слобода на македонскиот народ и на создавањето на слободна и независна македонска држава.
Роден на 4 февруари 1872 година во Кукуш, а е убиен на 4 мај 1903 во село Баница, каде загинал во битка со турската војска, која го опколила селото.