Честитка на градоначалникот Илија Јованоски, по повод Денот на народното востание, 11 Октомври

Почитувани граѓани на херојски Прилеп,

Со екот на првите востанички пушки во предвечерието на 11 октомври 1941 година, нашите храбри и пожртвувани борци испишаа уште една светла страница од македонската историја, а денес секој граѓанин на Прилеп со право се гордее на епитетот Град Херој – првобороец.

Денот на народното востание, 11.Октомври, е олицетворение на вековниот идеал на нашите предци за самостојна и слободна македонска држава, ден кога го славиме стремежот за слобода и правда на сите граѓани на нашата земја.

Жртвата на илјадниците знајни и незнајни борци со која беше исполнет патот до остварувањето на конечната слобода, останува вечен потсетник за сегашните и идните генерации дека мора да си ја сакаме државата и да градиме просперитетна и подобра иднина за новите генерации.

Денес, како земја членка на НАТО која одлучно чекори и на патот кон полноправно членство во ЕУ, продолжуваме да обезбедуваме сигурност, стабилност, просперитет и европски стандард за идните поколенија.

Нека е вечен споменот на хероите и нека ни е честит 11.Октомври, Денот на народното востание!