Општина Прилеп и волонтери од Црвен крст за справување со жештините им делeа шишиња вода на прилепчани

Поради зголемената фреквенција на луѓе на денешниот пазарен ден во Прилеп, како превенција од топлотниот бран, Општина Прилеп заедно со Црвениот Крст-Прилеп излегоа со заедничка акција. Волонтери од прилепскиот Црвен крст, денеска на непосредните менувачи им делеа шишиња со вода и едукативни флаери „Како против топлотниот бран“ .

Во централното градско подрачје помеѓу граѓаните беше присутен и градоначалникот на Прилеп, Борче Јовчески кој нагласи дека вакви и слични превентивни активности, Локалната самоуправа заедно со Црвен Крст – Прилеп ќе има и понатаму во интерес на сите граѓани доколу продолжи топлотниот бран, но сепак останува апелот и препораките кои ги упатувааат здравствените институции во Македонија да се избегнува директната изложеност на сонце и прилепчани да го избегнат престојот на отворено во периодот од 11 до 17 часот, исто така апелираше и Јовчески.
Со цел справување со жештините и за гаснење на жедта, Општина Прилеп и ЈКП „Водовод и Канализација“ ги активираа и ги ставија во функција и сите јавни 18 градски чешми – фонтани, на територијата на општина Прилеп, со цел граѓаните и жителите од населените места да ги користат за пиење и разладување.
Воедно, Општина Прилеп и сите ЈКП во Прилеп почитувајќи ги одлуките за намалување на ризиците од високи температури, од 17 јули до 25 јули ги ослободија од физичко присуство на работното место и најранливите групи: бремените жени и лицата на возраст над 60 години, со организирање на онлајн работа, таму каде техничко-технолошкиот процес го овозможува тоа.