По 4-ти пат ќе се одржи меѓународниот ревијален натпревар во параглајдерство „Prilep Open“

Викендов на 9-ти и 10-ти декември по 4-ти пат ќе се одржи меѓународниот ревијален натпревар во параглајдерство, во дисциплината прецизно слетување „Prilep Open“, еден од најмасовните настани во парагалјдерство во Македонија. Целта на оваа манифестација е развој на параглјадерството и достигнување на повисоко рангиран натпревар во перспектива. Организатор на настанот е клубот за екстремни спортови „Skyriders“ од Прилеп.

„Местото на одржување сеуште не е одредено поради временските услови. Засега за старт на натпреварот како опција се 3 локации : Крушево, Трескавец и Топташ. Годинава натпреварот се одржува во декември, бидејќи овој месец нашиот клуб одбележува 25 години од своето постоење. Со истиот натпревар ќе го одбележиме и нашиот јубилеј и ќе доделиме благодарници и дипломи на заслужни членови на клубот. Од наредната година натпреварот сигурно ќе биде во категоријата ФАИ 2 со можност да биде и Светски куп. Прилеп и Пелагонија се регион што овозможува најдобри услови во Македонија за развој на параглајдерството. За разлика од минатите години овој спорт овде е веќе на високо ниво“,изјави Златко Спиркоски, секретар на клубот за ектремни спортови „Skyriders“.

Според него околината на манастирот Трескавец, Селечка планина и Крушево се особено погодни за развој на параглајдерството.

„Во текот на минатите години овде се одржале и натпревари од највисок ранг. Во 2018 година ќе се одржи предсветско првенство во крос кантри, а во 2019 година во Крушево ќе се одржи Светското првенство во крос кантри, што е еден од највисоките натпревари што воопшто може да ги посакаме да ни се случат“, истакнува Спиркоски.

Од клубот „Skyriders“ очекуваат параглајдерството во Прилеп и Крушево да се развива не само како спорт, туку и како спортски туризам.Такашто овде ќе доаѓаат групи, слободни летачи и ќе го посетуваат овој регион.

 

Секоја година пелагонискиот регион е посетуван од 1.500 до 2.000 странски параглајдеристи. За уште поголем развој и промоција на овој спорт во регионот според проценките се потребни уште некои интервенции, како изградба на пристапни патишта до неколку стартови и поставување мерни станици.

„Во Крушево веќе се работи на проект за да се обнови стартното место и да се оплемени со повеќе содржини. Се надевам дека тој проект ќе биде завршен во текот на 2018 година. Кај нас пристапен е само стартот на Трескавец, а другите терени од каде може да се полетува како „Слива“ и „Две стени“ не се пристапни. На „Слива“ патот до стартот е пократок и со една мала интервенција би можело да се создадат услови Прилеп да добие за брзо време уште еден старт за параглајдери. Досега заедно со локалната самоуправа и УСАИД направивме еден проект со кој се обезбедија метео станици кои ги покажуваат временските услови во моментот, имаме мерење на секои 2 минути. Тоа е објавено на интернет страницата holfuy.com каде секој може да ги види временските услови. Досега вакви станици има поставено на Трескавец, Крушево и на Рибник, на ридот кај Долнени, каде што се врши обука. Тој новоселски рид е најдоброто место за учење на параглајдеристи во поширокиот регион“, додава Спиркоски.

Инаку, за тоа колку параглајдерството е развиено во Прилеп покажува и фактот што прилепските парагалјдеристи се најдобри во дисциплината „прецизно слетување“. Оттука и македонска репрезентација во последниве 15 години се состои само од прилепски параглајдеристи.