Општина Прилеп
Општина Прилеп
  • Општина Прилеп Feeds
  • Општина Прилеп Youtube канал
  • Facebook Општина Прилеп

Интернационална изложба на млади фотографи во Прилеп

Фото Кино клубот од Прилеп вечерва во Домот за култура „Марко Цепенков“ ја одржа Интернационалната изложба на млади фотографи - „Youth Photo Week“, проект кој во центарот на своето внимание ги става сите непризнаени аматери во фотографијата. Ова се фотографи кои во изминатите 6 години учествувале на најголемиот фестивал во регионот за млади фотографи „Youth Photo Week“ во Карловац, Хрватска. Преку овој проект фотографите ќе постигнат глобална промоција на нивната работа, со изложувањето на своите слики во повеќе од 9 земји во светот. На изложбата беа претставени 50 фотографии.

„Интернационалната изложба на млади фотографи содржи дела од непознати фотографи во повеќе од 9 различни земји, како што се Бразил, Холандија, Србија, Македонија, Франција, Литванија, Хрватска, Косово и Бугарија. Проектот е воден од „Izvan Fokusa“ од Карловац, Хрватска, како и општата организација со партнери од повеќе земји. „Youth Photo Week“ се покажа како еден од најголемите настани за млади фотографи во Хрватска и во околниот регион. Ова е уникатен проект кој ги промовира туристичките потенцијали и убавини на Хрватска преку уметноста на фотографијата, а исто така ги информира и едуцира младите фотографи и ги запознава со хрватското природно и културно наследство. „Youth Photo Week“ ги обезбедува младите со можност за признавање обука и конкуренција, како и хостинг на целосниот опсег на градот преку културни настани како што се концерти, филмски проекции и изложби“, кажа Анастасија Бошкоска, член на Фото Кино клубот од Прилеп и организатор на изложбата.

Досега во оваа програма биле вклучени повеќе од 300 млади фотографи. Целта на проектот е да ги поттикне младите фотографи да се подобруваат во процесот на креирање на фотографии со цел максимално да се развие нивниот креативен потенцијал.

Оваа изложба претставува и повик до сите заинтересирани аматери во фотографијата да учествуваат и во 7-мото издание на „Youth Photo Week“.
 

Последни Новости