Општина Прилеп
Општина Прилеп
  • Општина Прилеп Feeds
  • Општина Прилеп Youtube канал
  • Facebook Општина Прилеп

Споменично наследство

Најрепрезентативни споменични комплекси од античкиот период во поблиската околина на град Прилеп се локалитетите: „Бедем“, „Градиште“, „Безистен“ и остатоците од античките градови Стибера, Алкомена, Керамија и Колобанса.

Од средниот век, најпознати се црквите и манастирите: Св. Архангел Михаил (11-14 век), Св. Петар и Павле (14 век), Св. Никола (12-13 век), Св.Атанас (14век), Св.Пречиста Богородица (14-15век), Св.Успение Богородичино (14-17век), Св. Преображдение (14-17век), средновековниот град „Маркови Кули“ и други.

Во 19 век во Прилеп, формиран е трговски центар, познатата Стара чаршија, а интересни споменични обележја се: Саат кула (1858 г.) црквите Св.Прображдение (1868г.) и др.

 

Некои од попознатите споменици во Прилеп

majka.jpg

„Жена“ - Миле Дамјановиќ 1964 година

 

krali_marko_spomenik.jpg

„Крали Марко“ - Боро Крстевски 1963 година

 

jajce.jpg

„Јајце“ - С. Калаиќ 1963 година

 

kompozicija.jpg

„Композиција“ - М. Николиќ 1965 година

 

memorijalen_muzej.jpg

Меморијален музеј „11 Октомври“

 

toa_e_vecna_borba.jpg

„Тоа е вечна борба“ - Стеван Василески